Surplus Cinema Feminismes en Cinema in Griekenland en haar verweven diaspora's
DAY 3 - Imaging action

DAY 3 - Imaging action

screening talk
FR 25.11.2022 19:30

19:30 screening

- alle films zijn ondertiteld in het Engels - 

 

ENOMENA, Phaedra Vokali, GR, 2022, 19

Anna is een intelligent, maar onzeker 17-jarig meisje dat er wanhopig bij wil horen. Haar vriendje zet haar onder druk om hun Albanese klasgenoot Jo in de val te lokken, zodat hij hen later kan pesten. Anna aanvaardt de missie, maar komt dan in verwarring door haar eigen gevoelens voor Jo.

 

Girlhood, Maria Sidiropoulou & Vania Turner, GR, 2021, 30

Girlhood volgt drie tienermeisjes in Athene die opgroeien tijdens de pandemie. Hun intieme, soms pijnlijke gesprekken worden afgewisseld met Instagram-, YouTube- en TikTok-video's die hun zelfbeeld tijdens de quarantaine vormgeven. Deze coming-of-age gaat over tienermeisjes die proberen uit te vinden hoe ze van zichzelf kunnen houden in een patriarchale samenleving.

 

I am Afrogreek: Black Portraiture in Greece, Adeola Aderemi, BE, 2021, 20'

Adeola Aderemi onderzoekt de rol van taal in zelfbeschikking en identiteit. Naar aanleiding van de term 'Afro-Grieks' startte ze in 2018 samen met Jackie Abhulimen met het interviewen van Afro-Griekse burgers om hun ideeën over racisme, identiteit en natievorming aan het licht te brengen. 

 

No Nos Soltemos Más / Let's Not Let Go, Alkistis Efthimiou, CL, 2022, 13

Te midden van de sociale opstand en pandemie in Chili worden Alkisti, een Griekse vrouw die in Santiago woont, en Mara, de dochter van haar huisgenoot, gedwongen tot een quarantaine. Alkisti besluit de ruimte die zij met Mara deelt te filmen en onthult de spelletjes, dialogen en wederzijdse zorgen die leiden tot een verhaal over vrouwelijkheid, overleven en collectieve zorg.

 

Ritual for a Burned Forest, Mouries Collective, GR, 2022

Het Mouries-collectief bracht drie dagen door in een verbrand bos op het eiland Evia en experimenteerde er met rituelen om verloren gegane bossen te begeleiden en te ondersteunen in hun regeneratieproces. Deze bijeenkomst is geïnspireerd op de recente bosbranden in Griekenland, en is een uitnodiging voor degenen die de behoefte voelden om "iets" te doen zonder precies te weten wat. 

 

21:00 talk

Met Adeola Aderemi, Sophia Farantatou, Friends of Zak/Zackie in Belgium (Yanis Stefanou, Eva Betavatzi), gemodereerd door Surplus Cinema.

In het Engels

 

credits beeld: Alkistis Efthimiou, No Nos Soltemos Más, 2022