music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Surplus Cinema Feminismes en Cinema in Griekenland en haar verweven diaspora's
DAY 1 - Filming with

DAY 1 - Filming with

screening talk
WE 23.11.2022 19:30

19:30 screening

- alle films zijn ondertiteld in het Engels - 

 

Amygdaliá, Christina Phoebe, GR, 2019, 76'

Een boom die vlak voor de lente bloeit. Een onbekend woord dat een kind achtervolgt wanneer ze in Griekenland aankomt. Een groep vrouwen die gefragmenteerde herinneringen samenbrengen in een grimmig mediterraan landschap. Kan een film als een nest zijn? Een filmische postkaart die reflecteert op saamhorigheid en grenzen, zowel om ons heen als in onszelf. 
 

ΜΑΛΘΑ: The Thrice Burnt Archives of Unreliable Prophecies, Maria Christoforidou, UK, 2021, 15'

ΜΑΛΘΑ is een video-essay dat het cultureel geheugen in vraag stelt en erover speculeert. Vertrekkend van de gangbare Griekse beeldvorming en de hegemoniale onderdrukking van degenen die niet in een Griekse visie passen, wil het MΑΛΘΑ archief de aanwezigheid van mensen van de Afrikaanse diaspora in Griekenland erkennen en laten zien hoe een vloeibare identiteit wordt gevormd door het "Hiernamaals van de Oudheid".

 

Rerooting the Post Collective, The Post Film Collective, BE, 2022

In deze film wordt een veelheid aan stemmen, talen en vertalingen samengesponnen als de draden van een spinnenweb om een ruimte te overbruggen waarin de makers samen een audiovisuele reis maken waarin ze elkaar proberen te begrijpen en te versterken. De stemmen dwalen en echoën door het bos en banen zich een weg langs onbewoonde paden. De uitgestrekte ruimte die van niemand, maar ook van iedereen is, ontvouwt zich zoals de film ook een werk is van vele auteurs samen.

 

21:30 talk

Met Maria Christoforidou, The Post Film Collective (Elli Vassalou, Sawsan Maher, Mirra Markhaeva), Christina Phoebe, gemodereerd door Rabab El Mouadden.

In het Engels

 

credits beelden: Christina Phoebe, Amygdalià, 2019 / Maria Christoforidou, ΜΑΛΘΑ: The Thrice Burnt Archives of Unreliable Prophecies, 2021 / The Post (Film) Collective, Rerooting the Post Collective, 2022