Surplus Cinema Feminismes en Cinema in Griekenland en haar verweven diaspora's
Camera work as Care work w/ Elli Vassalou & Christina Phoebe

Camera work as Care work w/ Elli Vassalou & Christina Phoebe

workshop
WE 23.11.2022 13:30 - 18:30

De camera is altijd al een instrument geweest voor controle, afpersing, misbruik en onderdrukking. Terminologie zoals "vastleggen" toont de historische rol ervan in patriarchale en koloniale projecten van het verleden en van vandaag. Het weerspiegelt de manier waarop camerawerk nog vaak wordt bepaald door de cultuur van de overheerser: een cultuur waarin degene die de camera vasthoudt, macht heeft over degenen die worden afgebeeld.

In deze workshop denken we na over de relatie tussen camerawerk (het filmen) en zorgzaamheid in de beleving en het werk van zich als vrouw-identificerende, genderfluïde en non-binaire kunstenaars. Met de hulp van een intersectioneel feministisch toolkit gaan we in gesprek over onze relatie met de camera. Hoe zou een zorgzame camera te werk gaan? Hoe kan de camera een bondgenoot zijn en geen onderdrukker? Wat zouden feministische methoden kunnen zijn om (af) te leren werken met een camera? 

In deze workshop delen we ervaringen waarbij de camera voor ons heeft gezorgd en waarbij wij voor de camera hebben gezorgd. We denken na over onze ervaringen met de camera, zowel achter de camera als ervoor, erdoorheen of dichtbij. 

In het Engels (en andere talen, afhankelijk van de groep)
We voorzien een maaltijd. Schrijf je daarom zeker in.

Voor wie is deze workshop?

Dit onderdeel van het programma gaat door in chosen-mixity. Om het delen van ervaringen te vergemakkelijken, is deze workshop enkel voor zich als vrouw identificerende, genderfluïde en non-binaire makers en denkers van alle disciplines. Alle andere evenementen van het programma zijn toegankelijk voor iedereen. 

Ervaring met de camera is niet nodig. 

 

Met de steun van de VGC, Beursschouwburg, Workspacebrussels en LUCA School of Arts.

Beeld: Elli Vassalou, Christina Phoebe & Giorgos Farazis