POETIC PRACTICES
ON FRIENDSHIP

conversations

ON FRIENDSHIP

ARTIST TALK
WE 21.03.2018 19:30

Een gesprek tussen Rirkrit Tiravanija, Karl Holmqvist en Nico Dockx.

Ter gelegenheid van de Belgische première van 'Karl's Perfect Day' praten Rirkrit Tiravanija en Karl Holmqvist met Nico Dockx over hun vriendschap en waarom ze er een film over maakten. De artiesten bedachten een bijzondere cocktail om je in de stemming te brengen.

RIRKRIT TIRAVANIJA
Rirkrit Tiravanija staat bekend als één van de meest invloedrijke artiesten van zijn generatie. Hij stapt af van de traditionele media en combineert het maken van objecten met openbare en privé performances, onderwijs, openbare dienstverlening en sociale actie. Rirkrit Tiravanija werd in 1961 geboren in Buenos Aires in Argentinië. Hij studeerde aan de Ontario College of Art in Toronto, de Banff Center School of Fine Arts in Canada, de School of the Art Institute of Chicago en nam deel aan het Whitney Independent Study Program in New York. Tiravanija's werk werd bekroond met verschillende prestigieuze prijzen zoals de Benesse van het Naoshima Contemporary Art Museum in Japan en de Lucelia Artist Award van het Smithsonian American Art Museum, de Hugo Boss Prize van het Solomon R. Guggenheim Museum in New York (2004) en de 2010 Absolut Art Award.

KARL HOLMQVIST
Karl Holmqvist is een artiest die woont en werkt in Berlijn. Zijn belangrijkste focus ligt op taal. Hij maakt kunstenaarsboeken, video-animaties en installaties die volledige ruimtes in beslag nemen. Daarnaast creëert hij ook performances rond het gesproken woord. Hij neemt vooral citaten over uit verschillende bronnen waarmee hij schriftelijke collages maakt die draaien rond herhaling, dubbele betekenissen en geheugenfunctie. Hij organiseerde recent eenmanstentoonstellingen in het Centre d'Art Contemporaine in Genève, Indipendenza in Rome (met Klara Liden), Kunstverein Braunschweig (met Klara Liden), Power Station, Dallas en Camden Arts Centre in London. Hij nam deel aan de Biënnale van Venetië in 2003 en 2011 en aan Performa in New York in 2005, 2007 en 2013.

NICO DOCKX
Nico Dockx is actief als beeldend kunstenaar, curator, uitgever en onderzoeker met een fundamentele belangstelling voor archieven. Zijn interventies, publicaties, teksten, soundscapes, beelden, installaties, performances en conversaties - die meestal het gevolg zijn van een samenwerking met andere kunstenaars - belichamen de relatie tussen perceptie en herinneringen, die hij telkens anders interpreteert. Hij studeerde in 2001 af aan het HISK in Antwerpen. Voor zijn werk ontving hij een DAAD-beurs in Berlijn (2005) en verschillende prijzen zoals de Grootste Belg (2005), de CERA award (2005), de Ars Viva Sound (2007) en de Prix Jeune Peinture Belge - de Emile & Stephy Langui prijs (2009, samen met Helena Sidiropoulos). Sinds 1998 stelde hij zowel in binnen- als buitenland tentoon en publiceerde hij meer dan veertig kunstenaarsboeken onder zijn eigen onafhankelijk label Curious. Samen met Louwrien Wijers, Egon Hanfstingl en vele anderen werkte hij aan zijn doctoraat 'The New Conversations' aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit verdedigde hij in 2014 aan de CAC Brétigny op uitnodiging van curator Pierre Bal Blanc.