Ligia Lewis A Plot / A Scandal

performance

Ligia Lewis A Plot / A Scandal

dans
FR 21.04 20:30
SA 22.04 20:30

Utopisch of alledaags, hoe kan schandaal onthullen wat er onopgemerkt dicht tegen onze fantasieën aan ligt?

Een onthuld complot, een volbrachte misdaad – dat nodigt uit tot schandaal. In de geest van revolutie of romantische dagdromen stimuleren schandalen de verbeelding van het onmogelijke. Utopisch of alledaags, hoe kan schandaal onthullen wat er onopgemerkt dicht tegen onze fantasieën aan ligt? En hoe onthult het waar de samenleving haar grenzen stelt? Als het leven een schandaal-in-afwachting is, welke positie nemen we dan in? Immoreel en zonder fatsoen zetten schandalen fantasie en plezier centraal. Maar voor wie is al dat plezier? En tegen welke prijs?

Ligia Lewis voert haar onderzoek op een plek waar schandalen in overvloed voorkomen: het podium. Ze verweeft er historische anekdotes en politieke mythen tot een poëtische weigering op de rand van representatie. Een gestileerde performance als een aanval in achteruit, een (niet zo) stille film onder een pruik van koloniale machten. Een dans tussen gevoel en belichaming, zien en gezien worden. A Plot / A Scandal is een scène in wording, waarin de opwinding voor wat niet past heel misschien een eigen plekje vindt. 

80 minuten
in het Engels

+ artist talk op vrijdag 21.04

Als choreograaf en danseres blaast Ligia Lewis haar onderwerpen leven in met fysieke intensiteit en humor. In haar werk ontmoeten sonische en visuele metaforen het lichaam. Zo worden het raadselachtige, het poëtische en het afwijkende opeens zintuiglijk. Daarbij verstoort ze normatieve opvattingen over het lichaam terwijl ze de spookachtige sporen opzoekt van de geschiedenis, het geheugen en het onbekende. Met haar choreografie vertaalt ze bewegingen, spraak, gevoelens, gedachten, relaties, uitingen en de lichamen die ze vasthouden. Lewis heeft onlangs werken afgerond waaronder: "A Plot / A Scandal" (2022), "Still Not Still" (2021), "deader than dead" (film en live performance) (2020), de trilogie waaronder: "Water Will (in Melody)" (2018), "minor matter" (2016), en "Sorrow Swag" (2014). Ze ontving de Tabori Award in de categorie Distinction, een Foundation for Contemporary Arts Grants Award, en een Bessie Award voor Outstanding Production.

https://ligialewis.com

Concept, choreografie, artistieke leiding, tekst: Ligia Lewis
Uitvoering: Ligia Lewis
Assistent choreografie en vervangers voor uitvoering: Corey Scott-Gilbert, Justin Kennedy
Onderzoek/Dramaturgie: Sarah Lewis-Cappellari
Onderzoek: Michael Tsouloukidse
Lichtontwerp en technische leiding: Joseph Wegmann
Muziekcompositie & geluidsontwerp: George Lewis Jr AKA Twin Shadow & Wynne Bennett
Voice over: George Lewis Jr AKA Twin Shadow
Geluidstechnicus: Manuel Pessoa de Lima
Decorontwerp: Ligia Lewis
Kostuums: SADAK
Podiumtechnicus: Şenol Şentürk, Jachya Freeth
Productie en administratie: Sina Kießling
Productie & distributie: Nicole Schuchardt
Productie-assistentie: Julia Leonhardt
Productie: Ligia Lewis
Co-productie: HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Ruhrtriennale, Arsenic - Centre d'art scénique contemporain (Lausanne), Tanzquartier Wien, Kunstencentrum VIERNULVIER (Gent), Kaserne Basel, The Museum of Contemporary Art (Los Angeles), Walker Art Center (Minneapolis MN) 
Met de residentiesteun van: Callie’s, O Espaço do Tempo
Met de steun van: NATIONALES PERFORMANCE NETZ Coproduction Fund for Dance & Federal Government Commissioner for Culture and the Media
gefinancieerd door Berlin Senate Department for Culture and Europe

deel van Danses en Fête

 

Deze voorstelling vindt plaats tijdens Ramadan. Kom meer te weten op ramadanfriendly.com

picture by Moritz Freudenberg
with support by Goethe-Institut Brussels