Luanda Casella KillJoy Quiz
performance
TH 10.06 20:30
FR 11.06 20:30

Lekker quizzen over de vooroordelen waarvan je niet wist dat je ze had. Altijd prijs!

In haar feministische Killjoy Manifesto legt Sara Ahmed praktijken van verzet vast die het idee van de 'killjoy figuur' onderzoeken. Ze toont aan hoe onze westerse obsessie met het verwerven en behouden van geluk problematisch kan zijn voor diegenen van wie de ervaring dit geluksverhaal doorbreekt. "To kill joy," schrijft ze, "is een leven openen, ruimte maken voor de mogelijkheid, voor het toeval." In haar nieuwe werk gebruikt Luanda Casella de killjoy als iemand die klaar is om geweld aan te klagen, zelfs als daar ongemak voor nodig is. In Killjoy Quiz verandert een lekker voorspelbare televisiequiz langzaam in een veel hardere denkoefening. Deelnemers beantwoorden vragen. Er worden punten uitgedeeld. Maar wat betekent het winnen van een quiz? We weten misschien wel dingen over de wereld, maar begrijpen daarom nog niet niet de complexiteit achter de feiten die we weten. Killjoy Quiz ondermijnt het idee om punten te scoren op kennis door een spel voor te stellen waarbij het uiteindelijke doel is te leren hoe je de dialoog aangaat. Woorden zijn krachtig en welsprekendheid is een wapen. Sluwe meerkeuzevragen leggen een aantal van onze vooroordelen genadeloos bloot.

BIO

Luanda Casella is een schrijfster en performer die de kunst van verhalen vertellen probeert te redden van de media-verdoemenis. Met een mix van retoriek en ironie legt haar werk taalconstructies bloot, waarbij ze onbetrouwbare vertellingen verkent in fictie en in alledaagse communicatieprocessen. Haar onderzoek richt zich in grote lijnen op de rol van literatuur in de ontwikkeling van het kritisch denken - de manier waarop individuen zich tot verhalen verhouden om een gevoel van identiteit te creëren, hun mening over de wereld te vormen en uiteindelijk zichzelf te beschermen. De laatste jaren bestudeert ze 'de retoriek van de misleiding', waarbij ze het gebruik van storytelling in communicatiemedia onderzoekt.

Luanda Casella's werk was te zien in zalen en op festivals zoals Spielart (München), Edinburg International Festival, Het TheaterFestival (Gent) of Kaserne (Basel). Met haar laatste stuk Short of Lying won ze de Sabam Jong Theaterschrijfprijs op Theater aan Zee (TAZ Oostende).

luandacasella.com

 

CONCEPT & REGIE Luanda Casella | SPEL Luanda Casella, Yolanda Mpelé, Lindah Nyirenda | COMPONIST Pablo Casella | ZANG  Timia Van der Linden, Helena Casella, Maïmouna Rachels | DRAMATURGIE Sébastien Hendrickx | SCENOGRAFIE  Felix Fasolt | COACHING & CHOEOGRAPHY Lucius Romeo-Fromm | LICHT Frouke Van Gheluwe | PRODUCTIELEIDING Greet Prové  | ARTISTIEKE PLANNING Carl Vermeersch | COPRODUCTIE NTGent workspacebrussels, De Grote Post | MET DE STEUN VAN de Belgische Tax Shelter, Vlaamse Overheid