music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Eden Tinto Collins Roaming the Imaginal

expo

Eden Tinto Collins Roaming the Imaginal

FINAL WEEKS! expo
25 JAN — 25 MAY

Een reis door de kosmische leegte, aangedreven door sci-fi, DIY, surrealisme, magisch realisme en kosmologie.

In hun werk ontplooit Eden Tinto Collins een kosmologie waarin fantastische personages zich tussen mythe en burlesk bewegen. De verbeelding van de kunstenares doorkruist verschillende genres, van epische verhalen tot muziekvideo's, om een flamboyant universum te creëren dat gedreven wordt door dezelfde hyperconnectiviteit als van ons digitale tijdperk. Hun films, teksten, installaties, schilderijen, performances en muziek zijn een soort van DIY internet-scenario’s gevoed door surrealisme, magisch realisme en sciencefiction waarin op elk moment alles mogelijk lijkt. 

Roaming the Imaginal is de eerste tentoonstelling van Eden Tinto Collins in België en vertelt een verhaal over omzwervingen en connecties in/door een 'hors-sol' (aardeloosheid of ongegrondheid). Roaming wil geen afstand overbruggen of een duidelijk doel bereiken, maar nodigt ons uit in een imaginaire wereld. Ergens aan een kosmisch strand wordt verbeelding werkelijkheid. In hun audiovisuele installatie geeft de kunstenaar vorm aan een ruimte waar dwalen verandert in drijven.

Eden Tinto Collins (zij/hen/wij) ontwikkelde hun praktijk in de beeldende kunst via de Ecole Nationale des Beaux-Arts de Paris Cergy. Als dichteres, hypermedia kunstenares, of - Trobairitz, Méta, verkent ze noties van netwerken en onderlinge afhankelijkheid, f.r.icties tussen melancholie, mythologie, post-trans en cyber-menselijkheid. Haar projecten zijn relationeel, noëtisch (om gedachte en geest in relatie te brengen) en hun creaties nemen de vorm aan van installaties en video performances, en werken die gebruik maken van stem en oraliteit.

Hun eerste verhaal, ‘Bonne Arrivée’, werd in juli 2021 gepubliceerd in de bundel fraîches fictions. Diezelfde zomer opende hen de Acéphale Studio, in samenwerking met Societies, Apes, Sequens en de vereniging Worms Prestige in Joinville-le-Pont (Val de Marne). Samen gaven ze vorm aan een derde ruimte gewijd aan co-creatie, beeldvorming en samenkomst. Sinds 2022 ontwikkelt Eden Tinto Collins een productiehuis dat een aantal site-specific projecten heeft opgestart, waaronder ‘Numin’ (een space opera) en ‘A Pinch Of Kola’ (een quantum sitcom).

https://www.instagram.com/edentintocollins/

curatoren: Sofia Dati & Niels Van Tomme
coproductie: argos 
met de steun van de Kadist Foundation en het Institut Français
installatie: Anne Marie Himmelmann
ontwerp: Atelier Brenda & Amélie Bakker
stagiair curator: Sina Eden

EXPO HANDOUT >>

GERELATEERD PROGRAMMA

TOT 07.03 film 'Avant le Grand Sceau' van Eden Tinto Collins (2024) op argos TV

ZA 02.03 Schrijfworkshop met dichter, essayist en journalist Douce Dibondo

ZA 11.05 [S]cores of our Narratives: concert en audiovisuele performance van Farida Amadou, Jamika Ajalon & Sophye Soliveau

ZA 25.05 Finissage

You might also like: