O Solitude
Solo in the City

conversations

Solo in the City

debat
WE 05.04.2017 20:30

Er zijn meer singles of éénpersoonshuishoudens dan ooit. Alleen wonen is een fenomeen geworden. Wat is het lot van de alleenwoner en hoe gaat onze maatschappij hiermee om? Samen met een handjevol experts hebben we het over de toestand van de single in de maatschappij.

Met Nathalie Le Blanc (journalist, auteur van 'Solo. Waarom steeds meer mensen alleen wonen'), Ariadne Schmidt (Universiteit Leiden en co-auteur van o.a. 'Single Life and the city 1200-1900'), professor agogiek Liesbeth De Donder (VUB), Noor Spanjer ('Dertig dates cadeau') en Carla Dejonghe (Brussels politica en voorzitster van All1).

PROGRAMMA

► Inleiding door Nathalie Le Blanc: wat zijn de hardnekkigste cliché's over singles en alleenwonenden? En wat is ervan aan?

► Men denkt vaak dat "single zijn" een nieuw fenomeen is. Niets is minder waar! Al sinds de late Middeleeuwen maakten alleenstaanden een belangrijk deel uit van de Europese samenleving. Ariadne Schmidt helpt ons de dingen in historisch perspectief te zien, en mogelijk ook lessen te trekken uit het verleden.

► Liesbeth De Donder schetst in cijfers de omvang en evolutie van de groep singles en alleenwonenden in de wereld, in Europa, in België en Nederland en in Brussel.

► Met Carla Dejonghe begeven we ons op het politiek-maatschappelijke terrein. Deze ervaringsdeskundige heeft het thema al geregeld op de politieke agenda geplaatst. Het is een demografische realiteit, meer mensen wonen alleen in de steden. Welke maatregelen onderneemt het beleid? Waar vinden we blinde vlekken en wat valt eraan te doen?

► "Het leven zoals het is: single in de grootstad" - met en door Noor Spanjer.

► Nathalie Le Blanc modereert als slot een open gesprek tussen publiek en de sprekers.

EN spoken

I.s.m. Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Crosstalks VUB