Korte Keten festival
symposium workshop food
21 SEP — 22 SEP 2018

Waar komt ons voedsel vandaan? Tijdens een 2-daags festival proberen we de Brusselse voedselketen in kaart te brengen én uit te breiden. Groeispurt richting ecological heaven! Het Neerhof ⚭ BSB

Voedselproducenten en -consumenten delen een groot verlangen: eten met zo weinig mogelijk tussenschakels bij de hongerige magen brengen. Begrippen als stadslandbouw en korte keten winnen de laatste jaren aan invloed, stedelijke consumenten gaan alsmaar meer op zoek naar gezonde, betaalbare, lokale en duurzame alternatieven. Hoe korter de voedselketen, hoe dichter we bij een ideale wereld komen. Dat ideaal groeit gestaag, maar er staan nog heel wat uitdagingen voor onze neus.

Het aandeel van korte keten of stadslandbouw blijft vandaag eerder marginaal, doordat barrières een schaalvergroting in de weg staan (hoge investeringskosten, complexe wetgeving, logistieke uitdagingen,…). Tijdens een 2-daagse Korte Keten-festival willen we de korte keten-kansen onder de aandacht brengen.

Op vrijdag nodigen we je uit om 6 droomutopieën te formuleren die ons inspireren voor een schaalvergroting van korte keten. Een voorzet? Tegen 2030 weet iedereen waar ons voedsel vandaan komt en kennen we de producent ervan persoonlijk! Nog eentje? Over enkele jaren heeft Brussel enkele nieuwe overdekte marktplaatsen waar lokale producten verwerkt en verkocht worden!

Op zaterdag kan je te voet, met de fiets of de bus op pad voor een Korte Keten-tour door Brussel & Brabant. 

I.s.m. Het Neerhof, Steunpunt Korte Keten (Brussel LUST), Atelier Groot Eiland, Regionaal landschap Pajot-Zenne, Brukselbinnenstebuiten.

 

PROGRAMMA

VRIJDAG 21 SEPT 

9:00 - 9:30 Ontvangst & welkomstwoord door minister Sven Gatz

9:30 - 12:00 Workshops / Droomutopie
    1. Stadsontwikkeling en landbouw - Met Kristiaan Borret, Brussels bouwmeester
    2. Voedselbevoorrading uit de rand - Met Laurence Claerhout, Linked Farm
    3. Een eerlijke & transparante prijs - Met Marjolein Vissers, Université Libre de Bruxelles

12:00 - 13:30 Koud Korte Keten-buffet door Atelier Groot Eiland

13:30 - 16:00 Workshops / Droomutopie
    1. Toegankelijk maken van landbouwgrond - Met Maarten Roels, Terre en Vue
    2. De logistieke uitdaging - Met Architecture Workroom Brussels
    3. Voedsel & recreatie - Met Alwin Loeckx, Regionaal landschap

16:00 Receptie

€12 (incl. middagmaal) tickets 

 

ZATERDAG 22 SEPT

13:00 - 17:30 Korte Keten-tours te voet, te fiets of met de bus.
Op Korte Keten-ontdekking in Brussel en Brabant. De tours starten op verschillende plaatsen en eindigen aan Beursschouwburg.

1. Te voet: Duurzame handel en consumptie in Brussel 
Een tour langs bio-afhaalpunten, fruitbomen, groentenbakken, bio-warenhuizen en inmaakcafés. Sinds enkele jaren beweegt er een en ander in de Brusselse omgang met voeding.
Naast massaproductie, massaconsumptie en verre transporten duiken andere manieren van produceren en consumeren op. Rond het Sint-Katelijneplein richten bewoners, handelaars en bezoekers zich steeds meer op ambachtelijke en duurzame productie, verkoop en consumptie van voeding. Met korte keten, bio, streekproducten en stedelijke moestuinen.
€10 - praktische info en inschrijvingen via Brukselbinnenstebuiten

2. Per fiets: Duurzame handel en consumptie in Brussel
Een tour langs coöperaties, testmoestuinen, vergeten groenten, bio-, streek- en zelfplukgroenten in Pede, Anderlecht, Kuregem, Molenbeek en Brussel-Centrum. Tuinieren is hip: sterrenchefs hebben hun eigen kruidentuin, groentenbedjes en een serre voor sla. Ook niet-keukenprinsen en -prinsessen verlangen naar appels, frambozen, wortelen en pastinaak van eigen erf. We nemen je op sleeptouw om te tonen hoe je kan eten van eigen kweek, via biodiversiteit te zorgen en vergeten groenten.
€10 - praktische info en inschrijvingen via Brukselbinnenstebuiten

3. Per bus: Landbouwontdekkingstour
Een bustour langs drie boerderijen waar je kan kennismaken met landbouw in al zijn facetten. Inclusief boer en boerin! Wil je weten hoe en waar witloof en andere groenten vlakbij Brussel gekweekt worden, wil je zien hoe koeien gemolken worden en wat er daarna met de melk gebeurt om een lekker hoeve-ijsje te maken, wil je op bezoek gaan op een boerderij die producten in Brussel afzet?
Start: 10:00 aan de Heizel - einde: 17:00
€12 (incl. bus, lichte lunch en 4-uurtje) < 12 jaar: 7 euro, < 2 jaar: gratis
Inschrijven bij kvangoidtsenhoven@ons.be vóór 13 september. Vermeld in je mail ‘Bustour Brussel + aantal personen + leeftijd kinderen’.
Meer info via 016 24 39 54
 

You might also like: