music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Goda Palekaitė Eye Dust

expo

Goda Palekaitė Eye Dust

expo
21 SEP — 16 DEC 2023

Een voorbode van een roman in wording die de tijd doet verschuiven.

Openingsuren
Woe – Vr 13:00 – 17:00
Za 13:00 – 18:00


Deze expo is een voorbode van een roman in wording waarin Goda Palekaitė fictie gebruikt als middel om de geschiedenis te benaderen door de lens van ingebeelde genegenheden.

In een unheimliche slaapkamer vormen personages uit verre tijden en oorden een spookachtige alliantie van onbezongen stemmen: een dichteres en courtisane uit het Venetië van de XVIe eeuw, een activiste voor de rechten van sekswerkers in de jaren 1970, een Khazaarse prinses, heiligen in extase en dieren die de hoofdrol spelen in een horrorfilm.

Deze tentoonstelling is gebaseerd op langdurig onderzoek en krijgt vorm in tekst-, geluids- en video-installaties en stelt een affectieve, subjectieve en intieme relatie met de geschiedenis voor.

 

Met dank aan Adomas Palekas en Adrijana Gvozdenović.
De tentoonstelling werd gemaakt en gebouwd in samenwerking met Paloma Bouhana, Anne Himmelmann en Jean-Pierre Bertrand.

 

Goda Palekaitė is een Litouwse kunstenaar die in Brussel woont. Ze werkt op het snijvlak van beeldende kunst, performance, artistiek onderzoek, literatuur en antropologie. Goda werkt rond historische figuren en nodigt hen uit tot een ongemakkelijke intimiteit. Via fictieve verhalen brengt ze een nieuw perspectief op de illusie van wetenschappelijke objectiviteit, door een intieme relatie met de geschiedenis en discursieve kennisvormen aan te gaan.

Goda Palekaitė had eerder al solotentoonstellingen in onder andere Västerås Art Museum, Kunsthal Gent / Editorial Vilnius, Centre Tour à Plomb in Brussel, Konstepidemin in Gothenburg en RawArt Gallery in Tel Aviv. De afgelopen jaren werden haar performances en installaties getoond in Whitechapel Gallery in Londen, BOZAR Brussel, Tranzit Bratislava, Swamp pavilion in de Biennale Architettura 2018 in Venetië, Georg Kargl galerie in Wenen en Vilnius Contemporary Art Center.

In 2020 publiceerde ze haar eerste fictieboek Schismatics (Lapas books). In 2019 ontving ze het Gouden Podiumkruis en de Prijs voor Jonge Kunstenaars van het Litouwse Ministerie van Cultuur. Goda heeft een BFA in Beeldende Kunst (Vilnius Academy of Fine Arts), een MA in Sociale en Culturele Antropologie (Universiteit van Wenen), Post-Master in Artistiek Onderzoek (A.pass, Brussel) en werkt momenteel aan een doctoraat aan de Universiteit van Hasselt en PXL-MAD School of Arts.

https://www.palekaite.space
 

GERELATEERDE ACTIVITEITEN

TH 21 SEP 17:00 Opening
FR 13 OCT 18:00 Reading group on Courtesan Poetry ON RESERVATION
TH 14 DEC 20:00 Screening “Swallower of Shades” by Graham Kelly and Goda Palekaitė FREE