music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
cinema Black(s) to the Future

Read more

In drie cycli, die telkens worden afgesloten met een gesprek op zaterdag, verkent dit filmprogramma samengesteld door het collectief Black(s) to the Future de sporen van de koloniale blik in archiefbeelden. Hoe worden gewelddadige geschiedenissen en intieme herinneringen getoond en/of verborgen? 

 

 

Aan de hand van films waarin gebruik wordt gemaakt van archiefbeelden, wil dit programma de vraag stellen wat we (niet) herkennen als de representatie van koloniaal geweld. Hoe tonen we beelden van gevangenneming, van uitwissing, van intieme en collectieve herinneringen, van vooroordelen? Hoe vertellen we deze verhalen, zowel met als zonder deze beelden? Met deze beelden, want vergetelheid is een mes dat aan twee kanten snijdt. Zonder deze beelden, omdat ze de blik van de kolonisator in zich dragen en dus kunnen verderzetten. De gekozen films gebruiken verschillende visuele en narratieve strategieën om komaf te maken met deze beelden tot enkel de achterliggende verhalen overblijven.

 

Dit programma werd samengesteld door Nicolas Pirus van het collectief Black(s) to the Future en gaat samen met hun expo Quiet Refusal die tot 21 mei 2023 loopt.