Beyond the momentum #HijabisFightBack
talk
TH 16.12.2021 19:00

Door meer te weten te komen over het ontstaan van de #HijabisFightBack-beweging en na te denken over hun toekomst, houden wij ze staande voorbij het momentum.

Sinds de uitbraak van Covid-19 zijn verschillende antiracistische en dekoloniale bewegingen ontstaan of versterkt. Die bewegingen kenden een momentum: een (sterkere) mobilisatie en een (her)versterking van het collectieve bewustzijn door opstanden die deels werden aangedreven door de interconnectiviteit van sociale netwerken en een van hun meest efficiënte instrumenten: hashtags. Die bewegingen hadden zowel een wereldwijde reikwijdte als een lokale context hier in België, en in Brussel: van #BlackLivesMatter tot #FreePalestine, maar ook #HijabisFightBack en #StopAsianHate. 

Nu, terwijl de buitenwereld ernaar streeft om terug te keren naar een soort van (nieuwe) normaliteit, biedt Beyond The Momentum een reeks lezingen en bijeenkomsten die de gesprekken en acties rond deze sociale rechtvaardigheidsbewegingen dient voort te zetten. Door over het ontstaan van deze bewegingen te leren en na te denken over hun toekomst, houden wij ze staande voorbij het momentum.

We gaan na wat de #HijabisFightBack-beweging heeft bereikt, hoe ze nog lang niet ten einde is en wat haar potentieel voor de toekomst is. Hoe de terugkeer naar fysieke aanwezigheid in de academische en administratieve systemen is aangepakt door de beweging die van bij het begin is aangestuurd door studenten en administratieve medewerkers die hoofddoeken dragen, en hoe de beweging zich verbindt met enkele andere bewegingen voor sociale rechtvaardigheid via intersectionele identiteiten.

In het Engels

Sprekers: Halima Moussaddaq & Philsan Osman
https://www.instagram.com/mugiwarhal/
https://www.instagram.com/o_philsan/

Gemodereerd door Fatima-Zohra Ait El Maâti
https://www.instagram.com/fz_aem/
https://www.instagram.com/imazi.reine/

​​​​​​​

18:30 doors
19:00 talk