Saodat Ismailova Aral, Fishing in an Invisible Sea - The Haunted

Ontdek de films van Saodat Ismailova over een verdwenen meer en een uitgestorven tijger in Centraal-Azië. w/ LUCA School of Arts & DocNomads.

film, ARTIST TALK
TH 23.11.2023 20:30

Aral, Fishing in an Invisible Sea, 2004, 52 min
Een documentaire over het Aralmeer - ooit één van de grootste meren ter wereld totdat de Sovjet-Unie de waterbronnen geleidelijk verplaatste, waardoor het meer nog maar 10% van zijn oorspronkelijke omvang heeft - en de drie overgebleven generaties vissers op het meer.

 

Saodat Ismailova The Haunted, 2017, 24 min
Een gefantaseerde ontmoeting met de Turkestaanse tijger die is uitgestorven tijdens de kolonisatie van Centraal-Azië. Vandaag leeft de tijger verder als een heilig oerbeeld in het collectieve geheugen en de dromen van de lokale bevolking.

 

check de looped screening van Her Right in onze cinema (gratis) >>

Op vrijdag 24.11 wordt de film ZUKHRA van Saodat Ismailova vertoond in LUCA School of Arts, gevolgd door een gesprek met de kunstenaar.

 

Saodat Ismailova is een belangrijke stem binnen de eerste generatie Centraal-Aziatische kunstenaars die volwassen werd in het post-Sovjettijdperk. In haar werk onderzoekt ze de rijke, complexe en gelaagde cultuur van haar geboorteregio. Ze portretteert de geest van Centraal-Azië, kruispunt van culturen, en laat veel ruimte voor intuïtie, verhalen en muziek. Haar films en video-installaties werden gepresenteerd op de Biënnale van Venetië, Berlinale IFF, Rotterdam IFF, CPH DOX etc. Werken van Saodat Ismailova bevinden zich in de collectie van Stedelijk Museum, Amsterdam, Centre Pompidou, Parijs en Almaty Museum of Arts, Kazachstan en privécollecties. In 2022 ontving ze de Eye Art & Film Prize (Amsterdam) voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland.

https://www.instagram.com/saodatismailova/

in samenwerking met LUCA School of Arts en DocNomads

you might also like
 
Loading...