music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Katja Mater 26 sun discs on 26 wrists – a performance

expo

Katja Mater 26 sun discs on 26 wrists – a performance

performance
27 NOV — 16 DEC 2023

Kunstenaar Katja Mater nodigt het Beursschouwteam uit met de zonnetijd mee te bewegen.

 

"Beste Beursschouwburg medewerker,

   In de week van 27 november tot en met 3 december 2023 wil ik jullie graag uitnodigen om deel uit te maken van een performance.

   Een voorstelling van een week voor het Beursschouwburg publiek, door jou.
   Maar evenzeer, of misschien wel meer een week lang een voorstelling door jou, voor jou.

   Ik wil je uitnodigen om deze week een pols-zonneschijfje te dragen, zowel binnen als buiten de BSB, terwijl je hier werkt, maar ook op weg naar je werk, in de supermarkt, bij je vrienden thuis, in het park. En natuurlijk (dit is belangrijk) alleen als je mee wilt doen.

   Terwijl gewone horloges ons de onverschillige tijd van het moderne 24-uurssysteem vertellen - een systeem dat onze dagen kunstmatig opdeelt in gereguleerde eenheden die overal hetzelfde zijn, voor alle lichamen, onder alle omstandigheden en in alle seizoenen.* 

   Deze wrist sun discs hebben geen numerieke verdelingen. In plaats daarvan zijn ze gemaakt met blanco schijven van gepolijst messing; kleine, ronde reflectoren die schijnen en reflecteren met de veranderende lichtomstandigheden van de zon die gedurende de dag het gebouw binnenkomt. En met de kunstmatige binnenverlichting van de vele lampen van de schouwburg na zonsondergang.

   Een uitnodiging om met de zonnetijd mee te bewegen en je over te geven aan de lichaamsklok door afstand te nemen van en weerstand te bieden aan de homoritmische, lineair gestructureerde Greenwich Mean Time, met zijn koloniale meetpolitiek en kapitale eisen van punctualiteit, productiviteit en efficiëntie.

   Deze horloges geven een tijd aan die wordt bepaald door de oriëntaties en bewegingen van je lichaam. Op heldere dagen zal de tijd op deze horloges helderder schijnen. Als je bij het raam staat of onder een felle theaterlamp, kan het horloge een tijd aangeven van schitterende twinkelingen en vluchtige flitsen.*

Bedankt voor het in overweging nemen,

Vriendelijke groet, 
Katja Mater"
 

*fragmenten uit het essay voor They (The Hours) door Amelia Groom.

 

Katja Mater is beeldend kunstenaar, redacteur, organisator en docent. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en vervolgens aan het postdoctorale instituut de Ateliers in Amsterdam, met een praktijk die zich richt op de parameters van fotografie en film als niet-transparante media. Door het creëren van hybriden tussen fotografie, film, tekenen, performance en installatie documenteert Mater iets dat zich vaak buiten ons menselijk vermogen om te zien bevindt.

Naast een solopraktijk als beeldend kunstenaar is Katja Mater betrokken bij verschillende samenwerkingsprojecten als redacteur van Girls Like Us Magazine sinds 2014 en als een van de oprichters van Mothers & Daughters, een Lesbian* en Trans* Bar.

Katja Mater wordt vertegenwoordigd door LambdaLambdaLambda, Prishtina.