music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Sapere Aude. Dare to know!
Brigitte Herremans, Ludo De Brabander & Sherwan Hassan "Hoe kan het geweld gestopt worden?"

conversations

Brigitte Herremans, Ludo De Brabander & Sherwan Hassan "Hoe kan het geweld gestopt worden?"

debate
SA 31.03.2012 18:30 - 19:30

Debat over de complexe Syrische realiteit.

Het is meer dan een jaar geleden dat de opstand in Syrië uitbrak. Tegenstanders van het autoritaire bewind betogen sindsdien in verschillende delen van het land. Het regime probeert de protesten op gewelddadige wijze in de kiem te smoren. De bevolking is echter verdeeld. Minderheidsgroepen en delen van de middenklasse vrezen de chaos of het aan de macht komen van soennitische islamisten. De oppositie is zwak en onderling verdeeld. Hoewel de protesten vreedzaam startten, grepen delen van de oppositie geleidelijk aan naar de wapens. De gewapende confrontaties en verschillende aanslagen tegen regeringsinstellingen dreigen het conflict te doen escaleren tot een burgeroorlog.
In het Westen gaan sommige stemmen op voor het bewapenen van de oppositie of zelfs een of ander militair ingrijpen. Anderen wijzen op de gevaren van de militarisering die kan leiden tot een spiraal van sectair geweld. Het conflict heeft regionale en internationale dimensies. Landen als de VS, Frankrijk, Rusland, Turkije of de Golfstaten hebben elk een eigen agenda en winnen of verliezen bij het verdwijnen van het regime.

In Dutch

Brigitte Herremans (Middle East Desk- Cel politiek Broederlijk Delen / Pax Christi Vlaanderen)
Ludo De Brabander (stafmedewerker Vrede vzw)
Sherwan Hassan (verantwoordelijk voor de internationale relaties van de PYD, Party of Kurdish Democratic Union in Syrië)