music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
10 Years Globe Aroma!
Art and migration. Sofa talks on the social-artistic practice in Brussels

conversations

Art and migration. Sofa talks on the social-artistic practice in Brussels

debate
FR 30.11.2012 15:00

Perseverance in the real world

Veel mensen op de sofa als start van het Globe Aroma feest. Allemaal met hun eigen verhaal en achtergrond.

Van nieuwkomers die ondertussen werken in de culturele sector tot directeurs van kunstenhuizen die omgaan met een divers publiek en nieuwe werknemers. Van kunstenaars die zich in hun nieuwe leefomgeving moeten aanpassen tot Brusselaars die in eigen stad aan de slag gaan.

We zetten ze in duo’s op de sofa om te praten over hun ervaringen en toekomstideeën. Don Verboven, voorzitter van Globe Aroma, modereert de gesprekken.

Yao Issifou werkt bij Globe Aroma en vertelt het verhaal van haar eerste stappen in de culturele sector, nadat ze vluchtte uit Togo en arriveerde in Brussel. Tourad Kane is afkomstig uit Mauritanië en nam enkele jaren geleden voor de eerste keer deel aan een theaterproductie bij Victoria De Luxe. Hij is er tot op vandaag erg actief. Yao en Tourad zitten samen op de sofa en delen hun ervaringen als nieuwkomer in een vreemd land.

Rodaan al Galidi vluchtte in 1998 uit Irak en zette vanuit Nederland z’n auteurscarrière verder. Soleman Amadou is acteur en lid van de commissie sociaal-artistiek binnen het kunstendecreet.
Aan hen vragen we hoe ze kunst en cultuur in deze nieuwe context een plek geven als nieuwkomer.

De Brusselse context is mee bepalend voor de keuze van de methodieken binnen het sociaal-artistiek werk. Wat zijn de troeven en de gebreken van onze hoofdstad op het vlak van kunst en migratie? Myriam Stoffen is directrice van Zinneke en coördineert de tweejaarlijkse Zinneke Parade. Nawfal Ben Messaoud werkt als communicatieverantwoordelijke bij het Maghrebijns cultuurcentrum Espace Magh. Zij voelen als geen ander de specifieke kansen en uitdagingen van deze stad aan.

Tom Bonte en Guy Gypens leiden elk een groot kunstenhuis in Brussel. Hoe gaan zij om met die snel evoluerende stad, met nieuwe publieken en een diverse samenstelling van hun werknemers?

In collaboration with Demos & deBuren