music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
THE FUTURE IS FEMINIST
THE BIG CONVERSATION on feminism

conversations

THE BIG CONVERSATION on feminism

conversations
SA 16.12.2017 18:00 - 23:00

Ga met een brede waaier aan opiniemakers in gesprek over de vraag: waarom is feminisme vandaag (nog steeds) urgent?

We toveren onze theaterzaal om tot een intense club voor dialoog. Aan verschillende tafeltjes verspreid over de ruimte schuiven uiteenlopende opiniemakers aan om met jou, zeer geëerd publiek, te discussiëren over feminisme.

Feminisme kent verschillende opvattingen en bundelt ontelbaar veel onderwerpen: van seksisme, afro-feminisme, het hoofddoekendebat, radicale feministes tot feministische pioniers. Tijdens The Big Conversation snijden we elk onderwerp aan en belichten we alle invalshoeken. Iedereen met én zonder mening buigt zich over de cruciale vraag waarom feminisme vandaag (nog steeds) urgent is’

Boven de tafeltjes hangt een lamp. Brandt de lamp, dan is de opiniemaker in gesprek. Is de lamp uit, kan je aanschuiven voor een hete of zalvende discussie. Een discussie voer je met maximum 10 mensen, zodat het een gesprek blijft waar iedereen aan kan deelnemen. Centraal in de ruimte staat een grote communale tafel, waar je iets kleins kan eten en met de andere participanten van gedachten wisselen.

Tussen de gesprekken door zijn er artistieke interventies: Hana Miletić werkt samen met Globe Aroma en een groep vrouwen aan de geluidsinstallatie txt, Is Not Written Plain (draft I), danseres Ilse Ghekiere geeft je een inkijk in haar onderzoek naar feminisme en slam poet Samira Saleh sluit de avond af met een poëtische noot.

 

GA IN GESPREK MET

Nozizwe Dube - in NL
Een rijzende politica over haar feministische aanpak: van het glazen plafond en de besluitvorming tot intersectionaliteit.

Collectif Mwanamke - in FR
Afro-feministische ambities voor de toekomst. Over de kracht van een universeler feminisme voor een positievere wereld.

Ida Dequeecker - in NL
Een feministische pionier (Dolle Mina’s! BOEH! Furia!) heeft het over de belangrijkste ideologische evoluties van de verschillende facetten van het feminisme. Van het verleden tot vandaag.

Black Speaks Back - in NL
Feminisme is populair, maar we hebben nood aan een kritische taal om erover te kunnen spreken. Opnieuw stilstaan bij de woorden die we gebruiken via intersectioneel denken.

Hana Miletic + Globe Aroma - in FR & EN
Ervaringen delen die meerdere generaties dekken, onze perspectieven verbreden en onze getuigenissen versterken. Feminisme gelinkt aan het creatieproces van een audio-installatie.

Rachida Aziz - in FR 
Feministisch activisme of activistisch feminisme? We praten erover met de oprichter van een activistische, feministische, veilige coworkingspace in het centrum van Brussel.

Alona Ljubajeva - in NL
Over gendergelijkheid op de werkvloer. In welke situatie bevinden de vrouwen in het middenkader en het topmanagement zich?

Ciska Hoet - in EN
De wereld van de podiumkunsten door de ogen van een feministische journalist. Over de voorstelling van mannen- en vrouwenlichamen, de specifieke rollen voor vrouwelijke rollen en de starende blik van mannen (of vrouwen) ...

Malika Hamidi - in FR
Een Franse socioloog opent de discussie over islamitisch feminisme. Un féminisme musulman, et pourquoi pas ?

Xavier Gorgol - in FR
Een gesprek over (onze) lichamen. Van het traditioneel binaire naar het feministische post-binaire en de rol van taal in deze transformatie.

Frank Van Massenhove - in NL
Macht en geweld, de arbeidsmarkt en gendergelijkheid. De oprichter van de Vlaamse “Men against sexism”-beweging uit de jaren 70, over zijn dagelijkse strijd voor feminisme.

Yannick Ottoy - in NL
Wat denk je van een feministische beweging gerund door mannen? Auteur Yannic Ottoy is pro.

Inne Eysermans - in NL
Persoonlijke verhalen, verbazingwekkende anekdotes en feministische indrukken van de door mannen gedomineerde muziekwereld.

Agna Smisdom - in EN
Feminisme en beleidvorming: een onoverbrugbare of noodzakelijke combinatie? Een gesprek over de rol van de regering, de huidige gang van zaken en de uitdagingen die we moeten aangaan.

Ilse Ghekiere - in EN
Waar dansers het over hebben wanneer ze over seksisme praten. Een danseres vertelt over de onaangename gevolgen van een professionele realiteit die onduidelijke grenzen toejuicht.

 

PRESENTATIE
Melat Nigussie & Bouchra Lamsyeh

ARTISTIEKE INTERVENTIES
Samira Saleh
Ilse Ghekiere
Hana Miletić & Globe Aroma


Neem een GRATIS TICKET en wees zeker van je plaats.

Feeling privileged? KOOP EEN TICKET aan 10 euro.


In the framework of THE FUTURE IS FEMINIST.