The Undercommons Collective translation workshop
workshop
TH 10.06 10:00 - 16:00
FR 11.06 10:00 - 16:00
SA 12.06 10:00 - 16:00

Door te wijzen op een vorm van surplus dat ontstaat in de marge van de uitbuitingssystemen van het kapitalisme, vestigt Ève Chabanon onze aandacht op praktijken die doen denken aan wat Stefano Harney en Fred Moten "the Undercommons" noemen.

In de essaybundel The Undercommons: Fugitive Planning and Black Study (2013) leveren Harney en Moten een politieke, sociale en esthetische kritiek op het raciale kapitalisme door vormen van verzet tegen koloniale commons te onderzoeken. The Undercommons ontvouwt zich als een plek voor onzekerheid, collectieve creatie, informele uitwisseling en improvisatie, en bleek essentieel in de aanzet tot Ève’s onderzoek naar The Surplus of the non-producer. 

In samenwerking met Rosanna Puyol, medeoprichtster van uitgeverij Brook (Parijs), organiseren we een driedaagse workshop om deze inzichten te verkennen door samen passages uit het boek van het Engels naar het Frans en het Nederlands te vertalen. Dit collectieve vertalingsproces werd in 2019 geïnitieerd door Rosanna Puyol om de "veelvuldigheid" die de auteurs oproepen te weerspiegelen. Om dit proces in de meertalige context van Brussel te verankeren, zal op de derde dag van de workshop een Nederlandse vertaling van The Undercommons worden opgestart.

Donderdag 10.06 collectieve vertaling EN > FR (gefaciliteerd door Rosanna Puyol)
Vrijdag 11.06 collectieve vertaling EN > FR (gefaciliteerd door Rosanna Puyol)
Zaterdag 12.06 collectieve vertaling EN > NL (gefaciliteerd door Annabel Debaenst)

Tijdens de sessies wordt er lunch voorzien.

BIO

Rosanna Puyol is dichteres en uitgeefster. In samenwerking met kunstenaars ontwikkelt ze tentoonstellingen, lezingen, filmprogramma's en performances. Ze is medeoprichtster van de uitgeverij Brook en heeft meegewerkt aan de publicatie van de vertaalde teksten van o.a. Laura Mulvey, Shulamith Firestone, Fred Moten & Stefano Harney, José Esteban Muñoz, Cecilia Pavón en Saidiya Hartman. Ze organiseert leesgroepen zowel al schrijf- en vertaalworkshops.
http://www.rosannapuyol.fr
https://www.instagram.com/tarahasnoroomsinside