music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Silke Huysmans & Hannes Dereere Pleasant Island [postponed]

performance

Silke Huysmans & Hannes Dereere Pleasant Island [postponed]

performance coproduction

Documenaire-theater over het einde van de wereld op een paradijselijk eiland.

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. Haar geschiedenis lijkt een parabel voor onze huidige tijd, waarin kolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie met elkaar botsen. Na de intensieve ontginning van de enorme ondergrondse fosfaatvoorraden, zowel onder Brits-Australisch toezicht als na haar onafhankelijkheid in 1968, bleef het eiland in economische en ecologische armoede achter. Vandaag houdt Nauru, in ruil voor een Australische geldstroom, uitzichtloze vluchtelingenkampen open en dreigt het eiland in de oceaan te verdwijnen als gevolg van de stijgende zeespiegel.

In deze post-apocalyptische setting botsen documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op de grenzen van een wereld die gericht is op eindeloze groei. Aan de hand van interviews en gesprekken met de inwoners en vluchtelingen op het eiland, gaan ze op een persoonlijke en gevoelige manier op zoek naar nieuwe perspectieven. Welke toekomst blijft achter op een plek die ecologisch, economisch en humanitair uitgeput wordt? Hoe gaan we om met de grauwe voorspellingen die ons allen boven het hoofd lijken te hangen?

BIO

Silke Huysmans en Hannes Dereere zetten hun eerste stappen bij Kunstenwerkplaats Pianofabriek en het Bâtard Festival in Brussel. Samen maken ze documentaire-theatervoorstellingen. In hun veelgeprezen debuut "Mining Stories", dat ook in de Beursschouwburg werd gepresenteerd, verkenden ze de impact van een mijnramp in 2015 in het zuiden van Brazilië. Na de première op het Kunstenfestivaldesarts vorig jaar, presenteren we Pleasant Island maar al te graag opnieuw in deze tijden waarin de stemmen over de verwikkelingen van het huidige grensregime, extractivisme en angst strategisch worden genegeerd.

 

 

In het Engels, Nederlandse en Franse ondertiteling

by: Silke Huysmans and Hannes Dereere, sound mixing: Lieven Dousselaere, thanks to: all conversation partners in Nauru, presentation: Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg, production: kunstencentrum CAMPO, coproduction: Kunstenfestivaldesarts, Spring Festival Utrecht, Beursschouwburg,
Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Veem House For Performance, Theaterfestival SPIELART München, De Brakke Grond, residencies: Beursschouwburg, De Grote Post, KAAP, Kunstencentrum Buda, kunstenwerkplaats Pianofabriek, STUK, De Brakke Grond, LOD, Veem House for Performance

Photo © Vlad Sokhin