opening expo — Hoda Siahtiri No Body’s Body
expo
FR 04.02 16:00 - 23:00

Wees welkom op de opening van Hoda Siahtiri’s eerste solo-expo, een audiovisuele installatie van levensgrote (zelf)portretten en bijna-vergeten klaagzangen van Bakhtiari-moeders.

OPENING NIGHT
FR 04.02 16:00 - 23:00

OPENING HOURS
WE - FR 13:00 - 17:00
SA 14:00 - 20:00

EXPO VISIT WITH THE ARTIST
SA 12.02 15:00 

In de exporuimte hangt een reeks levensgrote foto's en weerklinkt een compositie die de patronen en ritmes van klaagzang laat horen. Klaagzangen begeleiden het rouwproces met muziek, zang en poëzie. No Body's Body is een reflectie op en een belichaming van rouw in de vorm van een klaagzang, waar individuele en collectieve herinneringen samenkomen in een praktijk van genezing

Hoda's eigen lichaam is ook deel van haar onderzoek. In een reeks fotografische portretten poseert ze in verschillende outfits die de verschillende fasen in het leven van een mens en het verloop van historische periodes illustreren. De foto's versmelten met de bevreemdende sfeer die Hoda creëert door een meeslepende soundscape te laten horen die 'het lied van de moeders' vertolkt. Ze maakte dit geluidsstuk met klanken die voortkomen uit aarde, water, mineralen, en opnames van klaagzangen gezongen door Bahktiari vrouwen.

Door deze sporen van het verleden te dragen en persoonlijke geluidsopnames te gebruiken, wordt de kunstenaar zelf een levend archief en een lichaam van overdracht. Ze voert een praktijk van "auto-etnografie" uit, waarbij ze zich de codes van de etnografie claimt - een discipline die doorgaans personen en gemeenschappen reduceert, betuttelt of als exotisch labelt  - om zo haar eigen verhaal te vertellen. No Body's Body nodigt ons uit om binnen te treden in een gelaagd landschap van verlies, genezing en herinnering.

BIO

Hoda Siahtiri is gebaseerd in Brussel en noemt zichzelf een “diseuse / sayer / zegster”: iemand die verhalen vertelt die ooit het zwijgen werden opgelegd. Ze heeft een achtergrond in cinema, theater, schrijven, montage en sinds 2017 ook performancekunst, waarin ze vaak verschillende audiovisuele media met elkaar verweeft. Haar performances waren in Brussel al te zien bij KMSK en Bozar. Sinds 2020 werkt ze in Antwerpen aan haar doctoraat Singing The Silences, waarvoor ze de liederen van de de Bakhtiari vrouwen opneemt en zelf leert zingen. Zo voorkomt ze dat deze orale traditie verloren zou gaan en wordt haar eigen lichaam een instrument voor culturele overlevering.

https://www.instagram.com/siahtiri.hoda/

Photo credit: Manuel Bischof