music performance film expo dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Zinaïda Tchelidze Mastering Ceremonies

performance

Zinaïda Tchelidze Mastering Ceremonies

performance europalia
TH 07.12.2023 20:00
FR 08.12.2023 20:00

Aan een lange tafel toont Zinaïda Tchelidze wat sociale gelegenheden onthullen wanneer ze in verschillende contexten worden ervaren.

Kunstenares Zinaïda Tchelidze brengt verschillende stemmen samen rond het complexe ritueel van de Georgische Supra – een traditioneel feest uit haar geboorteland dat als inspiratiebron dient voor haar werk.

Tchelidze's interesse gaat uit naar sociale bijeenkomsten en wat deze onthullen in verschillende contexten. Met behulp van een performatieve tafel onderzoekt ze het veranderende fenomeen van gastvrijheid in verband met tijd en sociale condities.

"Mastering Ceremonies" ontvouwt zich in de loop van de tijd door het werk van vijftien Georgische kunstenaars, die hun eigen expressies in dit performatieve instrument hebben verweven met hun "unieke toasts". Terug in België plaatst Tchelidze de tafel in een andere culturele context, en nodigt ze kunstenaars van buiten de traditie uit om verschillende rollen aan te nemen en ceremoniële daden te vervullen.

 

Zinaïda Tchelidze (geboren in 1982, Georgië) is een multidisciplinair kunstenaar. Tchelidze behaalde een master in beeldende kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Ze gaat aan de slag met de veelheid van terugkerende gebaren en vervlecht ze in installaties en performances, waarin ze ruimtelijke beperkingen, collectiviteit en afzondering onderzoekt. Als deel van haar praktijk werkt ze ook samen met ambachtslui, wetenschappers en kunstenaars om kaders zonder vooraf bepaalde doelstellingen te creëren, waar de voltooiing van het kunstwerk aan anderen wordt overgedragen. Geïnspireerd door het traditionele Georgische feest (supra) organiseerde ze daarnaast ook het publieke programma Rrubeli, dat vragen stelt bij dit fenomeen van uitwisseling en de verschillende vormen ervan door de tijd en de sociale omstandigheden heen.

Tchelidze woont en werkt in Brussel. Ze stelde op verschillende plaatsen tentoon, zoals bij Art Antwerp voor de stand van de FW-B (2022); SB34-Clovis, Brussel (2022); Het Paviljoen, Gent (2021); MORPHO, Antwerp Art Weekend (2021); DuflonRacz, Brussel (2019, 2020); Vanderborghtgebouw, Brussel (2019); CENTRALE for contemporary art, Brussel (2019); World Trade Center, Brussel (2018) enz.

 

Performers: Ivan Cheng, Anouchka Oler Nussbaum, Marjolein Schepers. 
Artiesten: Lia Bagratioini, Uta Bekaia, Sophie Ko Chkheidze, Irine Djibuti, Andro Eradze, Merab Gugunashvili, Mari Kalabegashvili, Lado Lomitashvili, David Natidze, Grigol Nodia, Juri Svanidze, Sophia Tabatadze/Nona Otarashvili-Becher, Tamuna Chabashvili/Nona Otarashvili-Becher, Lasha Zambakhidze.

Deel van Europalia Georgia
Met de steun van de National Wine Agency Georgia