music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
From and Of Struggles

expo film

From and Of Struggles

looped screening
WE 01.05 13:00 - 17:00
TH 02.05 13:00 - 17:00

A programme of films by the Rojava Film Commune, the Kezi Collective and the Palestine Cinema Institute.

Dit programma biedt films aan die voortkomen uit voortdurende bevrijdingsstrijd. Het brengt verschillende films, die geproduceerd zijn vanuit en over het directe heden van Rojava en Palestina, met elkaar in gesprek. De films in het programma zijn allemaal geproduceerd door collectieven die gevormd zijn in het kader van revolutionaire bewegingen.
 

Xewn (Droom), Gule Welat, 2023, 11’23’’
in het Koerdisch met Engelse ondertitels 
Dromen zijn de enige manier voor een Koerdische moeder uit Kobane om haar martelarenzoon te ontmoeten gedurende vele jaren....

Gule Welat is een Koerdische muzikant en filmmaker uit Rojava. Ze werkte als regisseur Assistent in vele producties van Rojava Film Commune zoals The End will Be Spectacular, Kobane en The Lonely Trees. Nu is ze lid van Kezî Women Film Collective.

Kezî is een collectief van vrouwelijke filmmakers met zowel een Koerdische als internationale achtergrond, gevestigd in Rojava, in het noordoosten van Syrië. In de loop der jaren hebben ze zich beziggehouden met filmproductie, filmvertoningen en het opleiden van vrouwen die geïnteresseerd zijn in cinema in Rojava.

 

Xewa Mirine (De slapende dood), Zîlan Hemo, 2023, 15’07”
in het Koerdisch met Engelse ondertitels 

Een Koerdische YPJ (Women's Defense Units) strijder wordt zwaargewond wakker in een huis, alle familieleden om haar heen zijn gedood. Ze hoort dat het huis omsingeld is door ISIS. Haar munitie is op. In haar zak zit nog maar één kogel. Hoe gaat ze haar laatste kogel gebruiken?

Zilan Hemo is een jonge schrijfster en regisseuse uit Kobane. Ze studeerde filmmaken aan de Kunstacademie Martyr Jekta Herekol. Na haar afstuderen was ze een van de eerste leden van de Rojava Film Commune in Kobane waar ze veel korte films regisseerde en sinds 2018 in alle producties van de Commune werkt.

 

 

+ 30.04 18:30 - 21:00 CINEMA GALERIES
Berbû (de bruiloft), Sevinaz Evdike, 2022, 70’

find out more

 

Dit evenement is georganiseerd door Beursschouwburg, Cinema Galeries en United Screens for Palestine.