music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Milestones: Cecilia Mangini w/ Sabzian

film

Milestones: Cecilia Mangini w/ Sabzian

short films
TH 10.11.2022 20:30

Sabzian presenteert vijf kortfilms van de Italiaanse filmmaker Cecilia Mangini (1927-2021), van wie de documentaires over het dagelijks leven in Italië jarenlang werden gecensureerd.

Sabzian's Milestones is een reeks screenings van mijlpalen in de filmgeschiedenis, films die esthetische en politieke thema's aansnijden, aanzetten tot debat en reflectie. 

Cecilia Mangini, geboren in 1927 in het zuid-Italiaanse Mola di Bari, begon haar carrière als fotografe. Aan het eind van de jaren 1960 maakte ze de overstap naar film en werd de eerste vrouwelijke documentairemaker van het land. Mangini’s films, waaronder een aantal opmerkelijke samenwerkingen met Pier Paolo Pasolini, dringen diep door tot het naoorlogse Italië, waar de sociale heropbouw vooral in het zuiden moeizaam verloopt en de industrialisering in het noorden voor precaire omstandigheden zorgt. Voor haar camera wordt het dagelijkse leven van Italianen die sociaal in de marge leven zowel poëtisch als politiek. Hun woorden, maar vooral gebaren, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, bevatten een disruptief potentieel dat wordt onthuld door Mangini’s blik, die duidelijk gevormd werd door het neorealisme. Naast het proletariaat richt Mangini haar lens op traditionele en archaïsche rites die dreigen te verdwijnen. Geïnspireerd door het onderzoek van de Italiaanse antropoloog en filosoof Ernesto de Martino registreert ze religieuze en magische rituelen, al dan niet in scène gezet, met als doel het verleden veilig te stellen.

19:30 doors & drinks
20:30 start films

La canta delle marane, 1962, 11’

Brindisi ’65, 1966 ,15’

Essere donne, 1965 , 30'

La Briglia sul collo,1974, 15'

Stendalì: Suonano ancora, 1960, 11’

 

Sabzian is een online filmplatform dat wil bijdragen aan een levendige en verdiepende filmcultuur. Sabzian wil op een serieuze manier nadenken over cinema, wars van voorgespiegelde zekerheden, als deel van een constant evoluerende geschiedenis van gedaantes en fantasieën. Opgericht in 2013 door een groep jonge filmmakers, is Sabzian uitgegroeid tot een collectief van filmmakers, auteurs, docenten, filmcritici en onderzoekers, zelf versterkt door een groeiende groep fervente cinefielen.
https://www.sabzian.be/