music performance film expo conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
Effi & Amir By The Throat

film

Effi & Amir By The Throat

film
FR 26.11.2021 20:30

Een taaltest bepaalt wie wel en niet welkom is in Europa, en maakt van onze keel een grens die kunstduo Effy & Amir met hun unieke blik onderzoeken.

Vertrekkend van iets wat op een routineveiligheidscontrole lijkt aan de inkom van de luchthaven van Tel Aviv, verkent By The Throat een onzichtbare grens die diep in ons aanwezig is. Een grens die door onze mondholte loopt en die bepaalt welke klanken we kunnen voortbrengen en welke woorden we kunnen uitspreken. We dragen in ons deze akoestische en anatomische grens, gevormd door onze moedertaal en door de omgeving waarin we zijn opgegroeid, waardoor we zelf mobiele controleposten worden, waar we ook zijn.

Gefilmd in verschillende territoria – akoestische, anatomische en politieke – onderzoekt By The Throat hedendaagse versies van de shibboleth, een taaltest die bepaalt tot welke groep men behoort. De werking berust op de herhaling van een woord of een klank waarvan de uitspraak verondersteld wordt moeilijk te zijn voor sprekers die niet behoren tot de taalgemeenschap waarop de shibboleth is afgestemd. Dit type test dat dient om de “vriend van de vijand” te onderscheiden maakt momenteel deel uit van de procedures bij de asielaanvragen in Europa, om de authenticiteit van de verhalen van de migranten na te gaan. Machines die de conformiteit van de accenten bepalen worden zo genadeloze detectiewapens. De taal redt of verraadt en bepaalt wie toegelaten of uitgesloten wordt.

± 1h15
In het Engels, Arabisch, Hebreeuws, Duits, Tibetaans, Nederlands en Albanees 
Met Engelse ondertiteling

WIE?

Effi & Amir zijn beeldende kunstenaars. Ze wonen in Brussel en werken sinds 1999 als duo. Hun werk omvat vooral video, performance en participatieve strategieën en richt zich op collectieve identiteiten, de manier waarop ze worden geconstrueerd en hun relatie tot concrete plaatsen en symbolische systemen. Naast het voeren van hun eigen praktijk werken ze samen met andere kunstenaars zoals redacteuren, cameramensen en effectenontwerpers. Ze geven cursussen en videoworkshops aan een divers publiek.

 

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Beursschouwburg-Kunstenfestivaldesarts-Cinema Galeries in het kader van News From Home

Een film door: Effi & Amir
Camera: Effi & Amir
Geluidsopname: Gedeon Depauw, Kwinten Van Laethem, Farhad Katrahmani, Lancelot Hervé-Mignucci
Montage: Simon Arazi, Effi & Amir
Klank montage: Kwinten Van Laethem
Originele muziek: Thomas Myrmel
Onderzoek assistentie: arp: Brussels

Productie: La chose à trois jambes
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg, CBA – centre de l’audiovisuel à Bruxelles
With the support of: VAF – Vlaams audiovisueel fonds, Ostrovsky Family Fund, Argos – centre for audiovisual art, Artport

En de medewerking van Prof. Bernard Harmegnies (Institut de Recherche en Sciences et Technologies du Langage, Université de Mons), Professor Jo Verhoeven (City University of London & Antwerp University), Dr. Peter Knopp (Department of Phonetics, University of Trier), Prof. Peter L. Patrick (University of Essex), Dr Kevin Nolan (School of Mechanical & Materials Engineering, University College Dublin)

De avant-première vindt plaats op 13 oktober 2021 in Cinéma Galeries in het kader van het Festival En Ville.