Carolina Maciel de França The Hero’s Journey of Anastácia

performance

Carolina Maciel de França The Hero’s Journey of Anastácia

performance
TH 20.10.2022 20:30 + artist talk
FR 21.10.2022 20:30

Een persoonlijke zoektocht naar heldinnen en herstories tussen mythen, een TV soap, een Bantoe prinses, Linn Da Quebrada, verzet en bevrijding.

trigger warning: the performance entails explicit images of torture, loud music, stroboscope light.

SIDE A: THE WEB

“Nothing in life is to be feared, only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less”  (Maria Sklodowska-Curie)

Een jonge schrijfster die opgroeit in de Lage Landen gaat op volwassen leeftijd terug naar haar geboorteland Brazilië, op zoek naar harde feiten over haar mythische jeugdheldin de heilige Anastácia. Wat ze op volwassen leeftijd over Anastácia terugvindt, overtreft haar stoutste verwachtingen. De Afrikaanse Bantu-prinses die in Brazilië faam kreeg voor haar verzet tegen de koloniale macht, zou wel eens dubbelspion kunnen zijn tegen het verzet. In deel A (ver)dwaalt Carolina tussen mythische overleveringen, verbrande archieven, verzwegen daders en non-binaire affichebeelden en en vraagt zich af of haar heldin wel haar held is.

SIDE B: THE SPIDER

“The loss of stories sharpens the hunger for them” (Saidiya Hartman)

Dit hele onderzoek heeft iets omgespit. Of Anastácia aan het einde overblijft als de held of niet, of beiden, of geen van beiden: in dit tweede deel zal een nieuw balans moeten gevonden worden. Wat is nodig om een onaf verhaal af te maken? Wat gebeurt er als de jonge schrijfster haar voorbeeld in extremis volgt en zich overgeeft aan een speculatieve fictie rond haar heldin?

90 min.
in het Engels

>> aftertalk met Quinsy Gario & Carolina Maciel de França op donderdag 20.10

>> workshop met Rodrigo Batista & Carolina Maciel de França op zaterdag 22.10

 

Carolina Maciel de França (1986) is auteur, adviseur, moderator en theatermaker. Ze werd geboren in Pernambuco (Brazilië), woonde in Nederland en studeerde in Antwerpen af als literair vertaler. Via Kif Kif kwam ze terecht in de Vlaamse theaterwereld. In 2019 studeerde ze af aan het cultureel leiderschapsprogramma LinC Lage Landen en begon ze haar eigen multidisciplinaire kunstpraktijk. Ze schreef verschillende essays (voor o.a. Etcetera, rekto:verso, Brainwash en Ecopolis), was moderator voor tientallen on- en offline gesprekken en experimenteert nog graag met schrijfvormen. Carolina is sinds 2020 ook gastdocent aan KASK drama.

booklet_theherosjourneyofanastacia.pdf


concept & performance: Carolina Maciel de França
dramaturgie: Kopano Maroga
choreografie: Yi-Chun Liu     
eindregie: Rodrigo Batista
VR/AR/Visual Art: Wes Nijssen (Visual Assault)
producers & management: deSingel Arts Center, Vooruit, HETPALEIS, wpZIMMER, Beursschouwburg, Klein Verzet
academische ondersteuning: Fatma Arikoglu & Ico Maly
socio-culturele partner: Ella vzw

Onderzoeksonderwerpen:

- The Hero's Journey van Joseph Campbell
- Tetralemma, een oude Indiase techniek om lemma's op vier manieren te benaderen
- elke vorm van verzinsels (drag, fiction, VR, deepfake….)
- elke vorm van analyse over ras, macht en klasse