The Big Conversation over de strijd tegen fascisme
debat
SA 09.10.2021 17:00

Ga met een brede waaier aan opiniemakers, kunstenaars, activisten en journalisten in gesprek over het antifascisme van vandaag.

Fascisme en racisme zijn vandaag de dag nog steeds twee destructieve krachten in de samenleving. Regelmatig worden we worden herinnerd aan hun aanwezigheid, bijvoorbeeld bij de massamoord tien jaar geleden op het Noorse eiland Utøya, de moorden op tien migranten in Duitsland door de "National Socialist Underground" (NSU) of recentelijk de extreem-rechtse Belgische militair die virologen en moslims wilde doden. Ook buiten deze extreme gevallen blijft Europa gekenmerkt door racistische en autoritaire neigingen. Het is een bittere, sociale realiteit.

We vroegen twaalf opiniemakers uit heel Europa voor een Big Conversation. Samen met hen willen we antifascistische tegenstrategieën ontwikkelen en nadenken over hoe we het fascisme van de 21e eeuw kunnen bestrijden.

Een discussie voer je met maximum 10 mensen, zodat het een gesprek blijft waar iedereen aan kan deelnemen. Centraal in de ruimte staat een grote gemeenschappelijke tafel, waar je iets kan eten en met de andere deelnemers van gedachten wisselen.

 

GA IN GESPREK MET:

- Hind Fraihi (journaliste, BE) over extreem-rechtse bewegingen in Vlaanderen en België (in NL)

- Paola Pisciottano (theaterregisseur, BE & IT) over de aantrekkingskracht van het fascisme op jongeren en hoe we dat tegen kunnen gaan (in FR)

- BXL Zone Antifa (activistische vereniging, BE) over antifascistisch activisme in Brussel (in NL/FR)

- Veronika Kracher (activiste en journaliste, werkzaam voor de Amadeo-Antonio Stiftung, Berlijn) over rechtse online culturen en hun associatie met vrouwenhaat (in EN)

- Frankfurter Hauptschule (kunstenaarscollectief, DE) over het omverwerpen van rechtse esthetiek (in EN)

- Kaoutar Harchi (schrijfster, FR) over anti-islamitisch racisme in Frankrijk (in FR)

- Eszter Hajdu (filmmaker, HU) over de reeks moorden op Roma in Hongarije en het proces tegen de daders (in EN)

- Maddalena Gretel Cammelli (antropoloog, IT) over de CasaPound-beweging, en een antropologie van hedendaags fascisme (in FR) 

- Anne Talsnes (22th of July Center Oslo) over de herinneringscultuur in Noorwegen na de aanslagen van Breivik (in EN)

- John Malamatinas (activist, journalist, GR &DE) over de Gouden Dageraad en andere rechtse bewegingen in Griekenland (in EN)

geannuleerd  >> Nick Lowles (activist, journalist, Hope not Hate, UK) over de lange geschiedenis van neonazi terrorisme in de UK (

geannuleerd >> Ayse Güleç (activiste, curator, tribunaal "Het NSU-complex ontrafeld") over antiracistische tribunalen en het spreekrecht voor slachtoffers

ARTISTIEKE INTERVENTIE
"How to counter the appropriation of action art by groups of the New Right?" Lecture performance door Frankfurter Hauptschule

LOOPED SCREENING
Judgment in Hungary (Eszter Hajdu, HU, 2013, 104 min) find out more

PRESENTATIE
Bouchra Lamsyeh & Isabelle N'diaye

FOOD
by Our House Project

 

RESERVEER GRATIS OF BETAAL 10 EURO ALS JE DAT KAN.

Met finger food.

17:00 doors
17:30 welkom
18:00 RONDE 1 
18:50 Sound Healing Session 
19:10 RONDE 2 
20:00 Sound Healing Session 
20:20 Artistieke interventie door Frankfurter Hauptschüle 
20:55 RONDE 3 
21:45 afronding
22:10 Sound Healing Session / After talk & drinks

Met Goethe Institut Brussel

The Big Conversation is een onderdeel van Unzivilgesellschaft/Uncivil society. Het project Uncivil society van het Goethe-Institut Brussel, Boedapest, Milaan en Oslo in samenwerking met lokale partners verkent in artistieke en discursieve vorm rechts geweld en rechtse terreur als een pan-Europees fenomeen. find out more