COMING UP
On navigating nightlife and festivals as Black people
w/ Black History Month
WE 03.03 19:00
 


Ogutu Muraya / Quinsy Gario On Thin Ice
performance READING
FR 18.09.2020 20:00
SA 19.09.2020 20:00
SU 20.09.2020 18:00

Performer Quinsy Gario leest voor uit Ogutu Muraya’s boek over zijn diaspora-ervaring.

Wanneer Ogutu Muraya in 2014 van Nairobi naar Amsterdam verhuist om te beginnen met zijn master studies, begint hij een dagboek bij te houden. Wat begint als een oefening om innerlijke zelf in kaart te brengen en een plaats te geven in een onbekende omgeving, groeit met de jaren uit tot een complex en persoonlijk archief. Muraya’s verblijf in Nederland blijkt, in zijn eigen woorden, “mooi, complex en pijnlijk – een amalgaam van paradoxale ervaringen”. Nu hij terug is in Nairobi, is hij bezig met zijn steeds verder groeiende dagboek om te zetten in een soort fragmentarische autobiografie, waarin hij de uitdagingen van zijn diaspora-ervaring probeert te begrijpen. “On Thin Ice” is een performatieve lezing van een fragment van Ogutu’s voortdurend evoluerende boekproject.

Vorig jaar besloot Ogutu om het Schengensysteem af te wijzen. In plaats van zelf te lezen, stuurt Ogutu daarom de Brusselse performer Quinsy Gario om zijn tekst te lezen. Hun samenwerking is een symbiotische praktijk waarin de persoonlijke geschriften en de publieke lezingen een feedbacklus creëren, waaruit nieuw materiaal voortkomt.

BIO

Ogutu Muraya is een schrijver en theatermaker wiens werk is ingebed in de Orature-praktijk. Hij heeft Internationale Betrekkingen gestudeerd aan USIU-Africa en studeerde af in 2016 met een Master in de Kunst aan het DAS Theater in Amsterdam. Zijn performatieve werk en verhalen waren al te zien in theaters en op festivals in verschillende landen. Na de voorstellingen “Because I always feel like running” (2017) en “Fractured Memories” (2018) komt Ogutu’s werk terug naar Beursschouwburg.

Quinsy Gario is een activist, beeldend kunstenaar en performer uit de Nederlandse Antillen. Zijn bekendste werk, “Zwarte Piet Is Racisme” (2011-2012), bekritiseerde de algemene kennis omtrent de racistische Nederlandse figuur en praktijk van Zwarte Piet en bracht de institutionele overheidssteun aan het licht, die de figuur in leven houdt in Nederland. Hij heeft een academische achtergrond in genderstudies en postkoloniale studies en studeerde af aan het Master Artistic Research programma aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

 

In English
70'

Text: Ogutu Muraya, Performance: Quinsy Gario, With the support of Veem House for Performance

You might also like: