on rethinking and creating safer spaces in nightlife w/ Mothers & Daughters

conversations dig deepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer

on rethinking and creating safer spaces in nightlife w/ Mothers & Daughters

replay online conversations

Collectieven die actief aan gemeenschapsvorming doen in het nachtleven, komen samen om het te hebben over hoe we safer spaces kunnen creëren en in stand houden.

Communities die buitengesloten worden vinden in het nachtleven de vrijheid om zichzelf te zijn en te ontsnappen aan de buitenwereld die hen onderdrukt. Wat zijn de obstakels wanneer je toegang wil krijgen tot fysieke ruimtes, permanent of niet, om een community te vormen? Hoe urgent is de nood aan zulke nightlife gemeenschapsruimtes in Brussel? Wat kunnen we leren van plekken als Londen, Berlijn of Amsterdam waar wel zulke plekken te vinden zijn, terwijl onze communities ze hier nu pas krijgen? Is het mogelijk voor “community builders” om met plekken en instituten te werken die niet worden geleid door een lid van de community in kwestie, op een veiligere manier? En zo ja, hoe?

Met Amari Bouzin (ROYALE), Maha Youssef (Sehaq Queer Refugees Group Amsterdam) en Claire, Alex, Laila, Tahys & Marie (Naast Monique)

Dit gesprek werd gemodereerd door Marnie Slater van Mothers & Daughters. Het werd opgenomen op 24 februari 2021.

Mothers & Daughters - A Lesbian* and Trans* Bar*, is een collectief project en een ontmoetingsplaats in Brussel door en voor lesbiennes en transgenders, hun vrienden en hun bondgenoten. Het initiatief richt zich op het creëren van veiligere ruimtes voor kennisuitwisseling, feestvieren, politieke solidariteit en representatie vanuit een intersectioneel queer en feministisch perspectief. 
mothersanddaughters.be
instagram.com/mothersanddaughtersbar

Marnie Slater is een beeldende kunstenaar die werd geboren in Nieuw-Zeeland en in Brussel woont. Haar kunstpraktijk en langdurige samenwerkingen worden gedreven door queer en lesbische politiek en verlangens. Ze is deel van het collectief All the Cunning Stunts, co-cureert Buenos Tiempos, Int. en een teamlid van Mothers and Daughters - A LesBIan* and Trans* Bar*. Marnie geeft op dit moment ook les in het AdMa-programma aan Sint Lucas Antwerpen, waar ze ook een jaar lang onderzoek voert naar processen en instrumenten voor het maken van queer en feministische kunst.
instagram.com/marnie_jane_slater

Amari Bouzin begon als danser op straat en is vandaag performance artiest, non-binary model (vertegenwoordigd in Parijs en Milaan) én experimentele DJ. Hun recent werk gaat over Black en Queer sensualiteiten en hoe daar innovatieve ruimtes voor te creëren. 
instagram.com/amariskingdom

ROYALE duikt de kunstwereld in met beeldende, performatieve en geluidskunst om institutionele ruimtes te bevragen omtrent Queerness, Blackness en sensualiteit. 
instagram.com/___royale___queers

SEHAQ Queer Refugees Group is een collectief, geleid door vluchtelingen, dat ijvert, events organiseert en safer spaces creëert voor LGBTQ asielzoekers, vluchtelingen en sans-papiers in Nederland, met een centrale plek voor de ervaringen van vluchtelingen MENA regio’s. Sehaq is Arabisch voor “dykeness”, een teruggeclaimd scheldwoord voor lesbienne’s. Met een links-feministische politiek wil Sehaq solidaire netwerken organiseren tussen de queer en en trans diaspora gemeenschap in Nederland en activistengroepen in het globale Zuiden/MENA.
instagram.com/sehaqnl

Naast Monique is een Queer ruimte in Anderlecht, collectief gerund voor en door womxn, trans, bi, fags, dykes, queers, sexwerkers, etc. Ze organiseren er o.a. een bibliotheek, een bar, een cineclub en binnenkort ook een fietsatelier.
https://www.naastmonique.pink

playlist