Luanda Casella Ferox Tempus - Terror at its best
performance
TH 23.06 20:30
FR 24.06 20:30

Een solovoorstelling over koolstof neoliberalisme en het einde van de wereld.

In de wereld van Ferox Tempus zijn steden gezonken, miljarden mensen zijn omgekomen, en de overlevenden van de neoliberale cultuur klampen zich vast aan de ruïnes van de beschaving. Het personage, Lua, een posthumanistisch wezen gespeeld door Luanda Casella, is op reis door deze wereld. Onderweg krijgt ze te maken met extreme weersomstandigheden, trekt ze door bergen modder en gaat ze over tot sabotage in een bunker voor miljardairs.

in het Engels
ong. 1 uur 15 min

Het boek 'Ferox Tempus' is na de voorstelling te koop aan 15 euro.

BIO

Luanda Casella is een Braziliaanse schrijfster en performer die de kunst van verhalen vertellen tracht te redden uit haar gemediatiseerde, gedoemde lot. Haar onderzoek richt zich op de rol van literatuur in de ontwikkeling van kritisch denken; de manieren waarop individuen zich verhouden tot verhalen om een gevoel van identiteit te creëren, om hun mening over de wereld te vormen en uiteindelijk zichzelf te beschermen. Door retorische concepten te onderzoeken aan de hand van humor, legt haar werk taalconstructies bloot en onderzoekt ze onbetrouwbare vertellingen in fictie en in alledaagse communicatieve processen. De afgelopen jaren heeft ze onderzoek gedaan naar 'de retoriek van misleiding', waarbij ze het gebruik van verhalen in communicatiemedia, instellingen en politiek heeft onderzocht. 

Als schrijfster is Luanda altijd gepassioneerd geweest door postmoderne literatuur en alle vormen van experimenteel proza waarin fictieve elementen worden opgenomen in verhalen met dezelfde relevantie als echte feiten. Ze noemt ze 'radicale proza-experimenten' die het publiek uitnodigen om het proces van betekenisproductie te delen als een politiek en esthetisch gebaar.

In 2021 stond Luanda al in Beursschouwburg met Killjoy Quiz. Daarin verkent ze de linguïstische aard van geweld en verzet. De voorstelling neemt de vorm aan van een 'onschuldige' televisiequiz om hard in te beuken op vooroordelen, bedrieglijk taalgebruik, en seksisme en paternalisme.

luandacasella.com
instagram.com/luandacasella

Concept, tekst en spel: Luanda Casella
Podiumregie & choreografie: Lucius Romeo Fromm
Dramaturgie: Sébastien Hendrickx en Carmen Hornbostel
Muziek compositie: Pablo Casella
Kostuum en make-up: Carly Heathcote
Verteller: Kate McIntosh
Projectie en publicatie: Kahil Jansens
Onderzoek (narratief): Luyd Carvalho
Productie: NTGent
Co-productie: DE SINGEL, Kaserne Basel