Onyeka Igwe 8 yams, 8 small yams, 8 eggs, a cow and a cockerel
film food
SA 25.06 13:00

A screening and meal recounting personal olfactory and gustatory experiences of recompense.

"Hij bracht de koe naar buiten en de acht kippeneieren en één witte haan en acht grote yams en acht kleine yams, en zei tegen Igwe dat hij deze dingen moest nemen en ze aan de mensen van zijn stad moest geven, zodat hij en zij samen een rituele maaltijd konden houden, opdat zij zich vanaf die dag met elkaar zouden verzoenen." - Omenuko, Pita Nwana (1933)

De film 'the names have been changed, including my own and truths have been altered' (2019), gaat vooraf aan een lunch geïnspireerd op een maaltijd die beschreven wordt in die film, en wordt gevolgd door een moment voor uitwisseling, discussie en schrijven.

De film vertelt over de grootvader van de kunstenaar, het verhaal van het 'land' en het verhaal van een ontmoeting met Nigeria - verteld op één enkel moment in de tijd, op één enkele plaats. De kunstenaar probeert op zoveel mogelijk manieren een waarheid te vertellen. 'the names have changed' vertelt ons hetzelfde verhaal op vier verschillende manieren: een volksverhaal van twee broers, weergegeven in onbewerkte, Britse koloniale beelden; een Nollywood TV-serie op VHS, gebaseerd op de eerste gepubliceerde Igbo-roman Omenuko (1933); een verhaal van een familiepatriarch, doorgegeven van generatie op generatie; en de dagboekaantekeningen tijdens het eerste bezoek van de kunstenaar aan het geboortedorp van haar familie.

Dit werk ontvouwt zich als een verhaal van verzoening en herstel, waarbij een rol is weggelegd voor de voorouders, de geschiedenis van de slavenhandel in Nigeria en het archief als bewaarder van "onzichtbare beelden". Een bijeenkomst als deze past in Onyeka's permanente onderzoek naar "tradities en praktijken van herstel door tijd en geografie heen, die voortkomen uit de wet, het land en het lichaam".

In het Engels

WIE?

Onyeka Igwe is een kunstenaar en onderzoeker die werk maakt tussen cinema en installatie, geboren en gevestigd in Londen, UK. In haar werk wordt Onyeka bezield door de vraag - hoe leven we samen? - met een bijzondere interesse in de manier waarop zintuiglijke, ruimtelijke en niet-canonieke manieren van weten antwoorden op deze vraag kunnen geven. Ze gebruikt belichaming, archieven, vertellingen en tekst om structurele 'achtpuntige' vormen te creëren, een vorm die een veelvoud aan verhaallijnen blootlegt. Het werk bestaat uit het ontknopen van strengen en draden, verankerd door een ritmische montagestijl, en met veel aandacht voor de dissonantie, reflectie en versterking tussen beeld en geluid. Haar werk wordt overal ter wereld vertoond op filmfestivals en in galeries. Ze werd bekroond met de New Cinema Award op het Berwick Film and Media Arts Festival 2019 en de 2020 Arts Foundation Fellowship Award for Experimental Film.

www.onyekaigwe.com

>> bekijk ook de looped screening van Minia Biabiany (SA 13:00 - 22:00)